Yatay Geçiş Rehberi

Yatay geçiş hakkında bilgilerin yer aldığı internet sitemizde, sizleri bu konuda aydınlatmak ve yatay geçiş isteğinizi gerçekleştirmeniz için yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Üniversiteler kontenjanlarını ve şartlarını açıkladığı takdirde sitemize bu bilgiler eklenmektedir. Sorular ve Cevaplar bölümünde aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.
31 Aralık 2008

Yatay Geçiş Nedir

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş, kayıtlı olduğunuz yüksek öğretim kurumu ile aynı eğitim programlarını uygulayan başka bir yüksek öğretim kurumunun bir fakülte ya da bölümüne, yatay geçiş yapmak isteyen kişi belirlenen şartlara uygunsa, geçmektir ayrıca aynı yükseköğretim kurumunda, yüksek öğretim kurumunun belirlediği kurallar çerçevesinde farklı bir bölüme geçmektir. Yatay geçişi sadece Türkiye içerisinde değil aynı eğitim programlarını uygulayan yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarına da yapabilirsiniz.

Yatay geçiş belirli şartlar altında gerçekleşir, bu şartların başlıcalarını YÖK, diğer özel şartları da geçiş yapmak istediğiniz yüksek öğretim kurumu belirler. Bu şartların en önemlisi tabi ki not ortalamasıdır. Geçiş yapmak istediğiniz yüksek öğretim kurumunun belirlediği şartlara uygun değilseniz, o yüksek öğretim kurumuna geçemezsiniz. Bu şartları yüksek öğretim kurumlarının internet sitelerinde, ilerleyen zamanlarda da sitemizde de bulabilirsiniz.

Yatay geçiş yapmak biraz sabır ve zahmet gerektiren bir iştir. Sizlere bu konularda yardımcı olarak bu zahmeti en azamiye indiririz umarım.

Başvuruda bulunacağınız yüksek öğretim kurumları yatay geçiş için belirli bir kontenjan açıklar ve bu kontenjanlar genellikle 2 ya da 3 kişi olur. Bundan dolayı şartları sağlayan herkes yatay geçiş yapmayı düşündüğü yüksek öğretim kurumuna geçemez. Bunu ÖSS sınavındaki yerleştirmeye benzetebiliriz, geçen seneki puana göre girmek istediğiniz okula girebiliyorsunuz ancak puanı sizden daha yüksek birisi o okulu tercih ederse siz giremezsiniz. Yani şartlara ne kadar çok uygunluk sağlarsanız ve not ortalamanız ne kadar iyi olursa yatay geçiş yapma ihtimaliniz de o kadar artar.

37 yorum:

Adsız dedi ki...

ben mustafa kemal üni. 1 sınıfta kamu yönetimi okuyorum. 2.dönem dokuz eylüle geçmek istiorum not ortalamam 3e yakın geçme durumum nasıl??

merve dedi ki...

ben bu yıl dokuz eylül turizm ve otlç.işlt.kazandım fakat atatürk ünivrstsne ye geçmek istyrm ama bizim bölüm turzm ve otel işlt. başlık altında atatürk te aynı ama konaklama ve yiyecek içeçk. işlt. var notun iyi olursa geçebilir miyim sizce?yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşşkkrler...

Adsız dedi ki...

ben bu yıl dokuz eylül turizm ve otlç.işlt.kazandım fakat atatürk ünivrstsne ye geçmek istyrm ama bizim bölüm turzm ve otel işlt. başlık altında atatürk te aynı ama konaklama ve yiyecek içeçk. işlt. var notun iyi olursa geçebilir miyim sizce?yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşşkkrler...

Adsız dedi ki...

ben bu sene erzurum sosyal hizmetler açıkoğretımı kazandım ancak orgun okumak ıstıyorum bu yatay gecıs sınavıyla orgune gecebılrmıyım??

ahmet dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ahmet dedi ki...

ben bu yıl zonguldak karaelmes okul öncesi kazandım ve seneye sakaryaya geçmek istiyorum.acaba iiki üniversite dersleri açısından bir sorun var mıdır geçebilir miyim?

Adsız dedi ki...

yatay geçişlerde başvurduğun üniversitenin not kriterlerine göre mi değerlendirilirsin kendi üniversiteninkilere göre mi? mesela not ortalaman 70 ve kendi okulunda bu not 2.3 e denk geliyor ama başvurduğun okulda 70 ortalama 2.8 e denk geliyor kriter olarak 2.3 mü yoksa 2.8 mi alınır?

Adsız dedi ki...

yatay geçişlerde istenen sınav sonuç belgem yok ne yapmalıyım

Adsız dedi ki...

yatay geçişlerde istenen sınav sonuç belgem yok ne yapmalıyım

Adsız dedi ki...

çukurova tıp 1.sınıf affım kabul edildi kayıt yapıldı yatay geçiş yapmak istiyorum istenen belgeleri sonuç belgem yok ne yapmalıyım son tarih nezaman- erciyes olmalı-

Adsız dedi ki...

ben bilgisayar mühendisliği(ing.)den ftr ye geçmeyi düşünüyorum.hazırlık okudum tekrar hazırlık okumak zorundamıyım?

Adsız dedi ki...

ben ekonomi ve finans bölümü İstanbul Aydın üni. okuyorum.. devlet okuluna yatay geçiş yapabilecegım bölüm bulamıyorum yardımcı olabılırmısınız..?

Adsız dedi ki...

Merhaba ben sakarya üniversitesi elektrik elektronik müh. 1. öğretim 1. sınıfta okuyorum istanbul üni.'ne 1. yarıyıl sonu geçmek istiyorum yapılabiliyomu şartlar neler bi yardımcı olursanız sevinirim cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

Sebahat dedi ki...

ben bu sene zonguldak karaelmas üniversitesinde çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümünü kazandım ama seneye anadolu üniversitesine geçmek istiyorum.anadolu üniversitesinin sitesinde aranan şartlarda 2,50 not ortalamasının tutturulması isteniyor...yatay geçiş durumunda hazırlık okumam gerekiyormu ? bilgi verirseniz sevinirim...

Adsız dedi ki...

ben mku besyo bölümü beden egitimi öğretmenliğini okuyorum not ortalamam 3 e yakın ve diyarbakıra geçiş yapmak istiyorum birinci dönem bitti 2. dönem için geçiş yapabilirmiyim hiçbirşey bilmiyorum biraz yardım

aysuu dedi ki...

merhaba arkadaşlar benimde bir sorum olacaktı; ben fırat.ü kimya 3. sınıfta okuyorum bu sene lys ye girip çukurova ü'ne yazacağım oraya geçersem kaçtan başlarım 4 ten devammı ederim 1 den mi başlatırlar yoksa 3 ten başlatıp alltan ve üstten dersmi verirler. acil cvp verrseniz iiyi olur . şimdiden tşkkrler...

aysuu dedi ki...

site harikaymış ha bi soruma cvp gelmedi be helal..............

Adsız dedi ki...

hocam merhaba ben odtude maden muhendıslıgı 1. sinif ogrencisiyim derslerde zorlandigim icin baska bir universiteye gecmek istiyorum.gecis yaptigim takdirde (atiyorum hacettepe universitesi) sadece hacettepe maden muhendusligine mi gecebilirim yoksa hacettepe jeoloji yada insaat muhendisliginede gecebilirmiyim???

42 dedi ki...

arkadaşlar ben selçuk üni sinde inşaat hazırlık sınıfını bitirdim 1. Sınıfa geçtim.Birinci sınıfta ortalamam çok iyi olursa ıstanbul daki devlet üniversitelerine yatay geçiş yapabilir miyim? Bilen arkadaş veya hocalarımıza soruyorum lütfen cevap verin.

Adsız dedi ki...

istatistikten mimarlığa geçiş olur mu?

Adsız dedi ki...

cografya bölümden ögretmenlige geçiş yapabilrmiyim

Adsız dedi ki...

ben YÇS sınavı ile bir devlet üniversitesini kazandım kazandığım üniversiteden başka üniversiteye geçmem mümkün mü ?

Adsız dedi ki...

ben yurtdısında okuyrum ve hazrlıktaym 1 sene kaldım bu sene de hazırlıkta devam edyrum ve türkyede bir okula bu sene geçiş yapma hakkım var mı?

Adsız dedi ki...

siteyle ilgilenen kimse var mı? www.yataygecis.org üzerinde fazlasıyla ilgileniyorlar.

Adsız dedi ki...

arkadaşlar yatay geçiş facebooksayfasında da çok yardımcı oluyorlar bilginiz olsun.

Adsız dedi ki...

dgs kazandım çoğu dersten muaf oldum 1.yılım ama dönemlerim azaldı.yatay geçiş yapanilir mi?yardımcı olursanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

maras hemşirelikbölümü ögrencisiyim 1,dönem devamsızlıktan kaldım 2,dönem sıtaj haric tüm dersleri verdim seneye tekrar birinci sınıf olarak ilk dönem derslerini yüksek olarak verebilirsem ikinci döneme geciş yapabilir miyim??

Adsız dedi ki...

Radyo ve Televizyonculuk okuyorum, bu bölümü okurken yatay geçiş ile başka bir bölüme geçiş yapabilir miyim?

Adsız dedi ki...

almanca öğretmenliği okuyorum. almanca sınavı şartı olmayan üniversitelerden birinde okuyorum. hazırlık okuduktan sonra birinci sınıfa geçtiğimde almanca şartı olan üniversitelere de başvurabilir miyim ?

Adsız dedi ki...

Ozel okullarda olur mu bu is

Adsız dedi ki...

Ben karadeniz teknik üniversitesinde işitme engelliler öğretmenliği 1. Sınıf ögrencisiyim. Eskisehir anadolu üniversitesine geçmek istiyorum başvuru tarihleri transkript ve diğer detaylar için yardımcı olabilir misiniz?

Melissa dedi ki...

Merhaba ben 2yillik sdu de insan kaynaklari okuorum 2sinif 2dnemden 2dersm oldgundan okulum uzadi suanda,okul ispartada .ben bu yil okulu dondurmak ve tekrar sinava girip istanbulda bir universitede devam etmek istiyorum bu munkunmu

Adsız dedi ki...

Ben Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bölümünde okumaktayım. Yatay geçişimi 9 Eylül Üniversitesine nasıl yapabilirim ?

Adsız dedi ki...

Sorularınıza cevaplar özelden mi geliyor yoksa sorunuz cevapsız mı kalıyor , bizler cevap göremediğimiz için soruyorum.

Adsız dedi ki...

atatürk üniv endüstri mühendisliği okuyorum 2. sınıfa geçtim agnom 2.09 alttan iki tane dersim var başka bir üniversiteye geçiş yapabilirmiyim ?

Adsız dedi ki...

Ben marmarada tarih kazandım ancak marmara da coğrafyaya geçmek istiyorum herhangi bir sinava tabii tutulurmuyuz yoksa sadece not ortalamsinin yuksek olması yeterlimi

Unknown dedi ki...

igein_h_yizevbekhai@admin.in.th: Eger ilgileniyorsaniz, bu e-posta adresinden bizimle irtibata iseniz merhaba sizin tüm kisisel is için kredi ararken, biz,% 3 faiz oraniyla kredi vermek. Belgeniz ok cevap veren herhangi bir gecikme olmaksizin derhal sizden aldigimiz be kez kredi biz bir hafta önce size transfer edilecek. Artik kredi basvurusunda, acil promosyon ok var.