Yatay Geçiş Rehberi

Yatay geçiş hakkında bilgilerin yer aldığı internet sitemizde, sizleri bu konuda aydınlatmak ve yatay geçiş isteğinizi gerçekleştirmeniz için yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Üniversiteler kontenjanlarını ve şartlarını açıkladığı takdirde sitemize bu bilgiler eklenmektedir. Sorular ve Cevaplar bölümünde aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ankara Üniversitesi 2008-2009 Yatay Geçiş Başvurusu

“Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri ile “Ankara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” ne uygun olarak, 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılı bahar yarıyılında yatay geçiş yolu ile kabul edilecek öğrencilerde aranan şartlar, kontenjan durumları ile başvuru tarihleri aşağıda yer almaktadır.

Sonuçlar Ankara Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nca “Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” çerçevesinde değerlendirilerek duyurulacaktır.

KOŞULLAR

1) Disiplin cezası almamış olmak gereklidir.

2) Ara sınıflara veya yarıyıllara geçiş için öğrencinin;

a) Ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması,

b) Gireceği sınıftan veya yarıyıldan önceki öğretim süresinde sağladığı genel not ortalamasının (gireceği sınıfa veya yarıyıla geçiş notu dahil) en az % 60 veya eşdeğeri olması (4.00 üzerinden değerlendirildiğinde eşdeğer not 2.40) gereklidir.

3) Son sınıfa veya son iki yarıyıl başına yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin;

a) Ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması,

b) Son sınıfa veya son iki yarıyıla kadar sağladığı genel not ortalamasının (son sınıfa veya son iki yarıyıla geçiş notu dahil) en az % 65 veya eşdeğeri olması (4.00 üzerinden değerlendirildiğinde eşdeğer not 2.60),

c) Son sınıfa veya son iki yarıyıla geçiş notunun en az % 70 veya eşdeğeri olması (4.00 üzerinden değerlendirildiğinde eşdeğer not 2.80) gereklidir.

4) Yatay geçişler eşdeğer öğretim programları arasında yapılabilir. Ayrıca önlisans programlarından lisans programlarına yatay geçiş yapılmaz.

5) Hazırlık sınıfında okuyan veya birinci sınıfa yeni başlayan öğrenciler yatay geçiş yapamazlar. Açıköğretim veya ekstern (devam zorunluluğu olmayan) programlarda kayıtlı öğrenciler örgün öğretim programlarına yatay geçiş için başvuramazlar.

6) İkinci Öğretim programından birinci öğretim programına yatay geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti ödemeye devam ederler.

GEREKLİ BELGELER

1) http://oidb.ankara.edu.tr/dosya/duyuru/form.doc adresinden temin edilecek Başvuru Formu,

2) Onaylı ders içerikleri,

3) Öğrenci Durum Belgesi (Transkript): Başvuran öğrencinin ayrılacağı kurumundan alacağı, izlediği bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren onaylı belge (Kopya Kabul Edilmez),

4) Disiplin Cezası almadığını gösteren resmi belge,

5) ÖSS Sınav Sonuç Belgesinin onaylı fotokopisi,

6) İkinci öğretimden örgün öğretime yapılacak geçiş başvurularında öğrencinin %10 a girdiğine dair onaylı belge,

7) Not değerlendirme sistemi 4’lük sisteme tabi olan öğrencilerin, kurumlarından alacakları Öğrenci Durum Belgesi’nde (Transkript) akademik ortalamalarının belirli ve onaylı olması gerekmektedir. ( Bu öğrencilerin genel not ortalamalarının 100 lük karşılıkları; Üniversitemizce belirlenen, 4 lük sistemin 100 lük sistemdeki karşılıkları esas alınarak belirlenir.)

8) Banka dekontu (Ankara Üniversitesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın Ziraat Bankası Tandoğan Şubesi nezdindeki 7038492-5002 No’lu Hesabına 100 YTL Yatay Geçiş Başvuru ücreti yatırıldığına dair belge), (Bölümler arası Yatay Geçiş Başvuru ücreti alınmayacaktır.)

9) Yurtdışından yapılan başvurularda, okulun Yükseköğretim Kurumu’nca eşdeğer sayıldığını gösteren onaylı belge,

10) Yurtdışından yapılan başvurularda ÖSS puan kartı olmayan adayların Yükseköğretim Kurumu’ndan alacakları “öğrencinin tanındığına dair yazı”.


BAŞVURU TARİHİ VE YERİ

Başvurular; 05 OCAK 2009 tarihinde başlayacak olup 23 OCAK 2009 günü mesai saati sonuna kadar bütün belgeler tamamlanmış olarak, Ankara Üniversitesi Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Ord. Prof. Dr. Şevket Aziz Kansu Binası Beşevler/ANKARA adresine şahsen yapılacaktır.

AÇIKLAMALAR

Yukarıda belirtilen başvuru yerleri dışında, yanlışlıkla da olsa farklı yerlere yapılacak başvurular işleme konulmayacaktır.

Zamanında yapılmış olsa dahi, postayla yapılan başvurular ile eksik belgeyle yapılan müracaatlar işleme konulmayacaktır.

Üniversitemize müracaat ederek yatay geçiş hakkı kazanacak adayların listesi Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın http://öidb.ankara.edu.tr adresli internet sayfasından 09 Şubat 2009 tarihinde ilan edilecek olup, adaylara ayrıca posta ile duyuru yapılmayacaktır.

Yatay geçiş için müracaatta bulunup; yatay geçiş hakkı elde etmeyen veya yatay geçiş yapmaktan vazgeçen adayların yatırdıkları ücretler ödenmeyecektir.

Kontenjanlar için: http://oidb.ankara.edu.tr/dosya/duyuru/2008%20Bahar%20Yatay.doc
Başvuru formu için: http://oidb.ankara.edu.tr/dosya/duyuru/form.doc

0 yorum: