Yatay Geçiş Rehberi

Yatay geçiş hakkında bilgilerin yer aldığı internet sitemizde, sizleri bu konuda aydınlatmak ve yatay geçiş isteğinizi gerçekleştirmeniz için yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Üniversiteler kontenjanlarını ve şartlarını açıkladığı takdirde sitemize bu bilgiler eklenmektedir. Sorular ve Cevaplar bölümünde aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ 2008 – 2009 EĞİTİM–ÖĞRETİM YILI GÜZ VE BAHAR YARIYILLARI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI

“Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uyarınca, 2008-2009 Öğretim yılında ( 1. ve 2. Yarıyıl) Üniversitemiz programlarına yatay geçiş yolu ile kabul edilecek öğrencilerde aranan şartlar, istenen belgeler, son başvuru tarihi ve yerleri ile ayrılan kontenjanları aşağıda belirtilmiştir.

A – BAŞVURU ŞARTLARI

1 ) Yatay Geçişler ancak, eşdeğer eğitim programları uygulayan Yükseköğretim Kurumları arasında yapılır.

2 ) Öğrenci geçiş başvurusunu, geçmek istediği yükseköğretim kurumuna, ders yılı veya yarıyılın başlamasından 10 gün öncesine kadar yapmak zorundadır.

3 ) Yükseköğretim Kurumunun ilk sınıfına veya ilk yarıyılına geçiş yapılamaz.

Ara sınıflara veya yarıyıllara geçiş için öğrencinin;

a ) Ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması,

b ) Gireceği sınıftan veya yarıyıldan önceki öğretim süresinde sağladığı genel not ortalamasının (gireceği sınıfa veya yarıyıla geçiş notu dahil ) en az %60 yahut eşdeğer olması gerekir.

Ancak, kamu kurum kuruluşlarında asli ve sürekli kamu hizmetlerinde görevlendirilenlerin, sürekli olarak bir başka yere atanmaları halinde, bakmakla yükümlü oldukları 25 yaşını geçmemiş çocukları; eşdeğer eğitim/öğretim programının son sınıfı dışında her sınıfa, eğitim/öğretim yılının başlamasından itibaren en geç 1 ay içinde, bulundukları programın puanı, geçiş yapmak istedikleri programın en düşük puanından yüksek olması şartı ile nakledilirler.

4 ) Yükseköğretim kurumlarının son sınıflarına ve son iki yarıyılına geçiş için öğrencinin;

a ) Ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması,

b ) Son sınıfa veya son iki yarıyıla kadar sağladığı genel not ortalamasının (son sınıfa veya son iki yarıyıla geçiş notu dahil) en az %65 olması,

c ) Son sınıfa veya son iki yarıyıla geçiş notunun en az % 70 olması gerekir.

d ) Tıp Fakültesinin son sınıfına (Aile Hekimliği sınıfına) yatay geçiş yapılamaz.

5 ) Bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası ile çıkarılmış olanlar yatay geçiş başvurusu yapamazlar.

6 ) Yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından yurdumuzdaki yükseköğretim kurumlarına başvuran öğrencinin, yabancı ülke yükseköğretim kurumundan yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir yıl (iki yarıyıl ) okumuş ve yıl sonu sınavlarını başarmış olması ve yukarıdaki 3. Ve 4. maddelerde belirtilen diğer hususları yerine getirmiş olması şartı aranır. İlk yıl (iki yarıyıl) sonunda sınav yapılmayan yükseköğretim kurumlarından ilk yıl sonunda geçiş yapılmaz. Ancak öğrencinin anne ve babasının, devlet hizmetinde görevli ise görevinin sona ermesi sebebi ile Türkiye’ye dönmesi; işçi ise kesin dönüş yapması halinde yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir yarıyıl okumuş ve yarıyıl sonu sınavlarını başarı ile verilmiş olması yatay geçiş başvurusu için yeterlidir.

7 ) Yatay geçiş için başvuruda bulunan öğrencinin devam etmekte olduğu yükseköğretim kurumuna girdiği yıldaki puanı, naklen geçmek istediği kurumunun taban puanından yüksek olması ve kontenjanının dolmaması halinde, ilgili yönetim kurulları %60 olan başarı sınırını %50’ye kadar indirebilirler.

8 ) Merkezi Açıköğretim ve dışarıdan (Ekstern) yükseköğretimden yatay geçiş kabul edilmez.

9 ) İkinci öğretimde öğrenim gören öğrenciler, ikinci öğretim programlarından normal örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapamazlar. Ancak hazırlık sınıfı hariç, bulundukları sınıfın bütün derslerini vermek ve ilk %10’a girmek suretiyle bir üst sınıfa geçmiş olan öğrenciler normal örgün öğretim programına yatay geçiş yapabilirler. Normal örgün öğretimden ikinci öğretime yatay geçiş yapabilirler. Bu yatay geçişler de örgün öğretimde uygulanan mevzuat hükümlerine tabidir. Ancak, geçiş yapan bu öğrenciler ikinci öğretim için öngörülen ücreti ödemek zorundadırlar.

B – GEREKLİ BELGELER

1 ) Dilekçe,

2 ) Not belgesi (Transkript): Başvuran öğrencinin ayrılacağı kurumdan alacağı izlediği bütün dersleri ve bu derslerden aldığı not ile genel not ortalamasını gösteren resmi belge (kopya kabul edilmez).

3 ) ÖSYS sonuç belgesinin onaylı fotokopisi,

4) Yurt dışından yapılacak başvurularda adayın ayrılacağı yükseköğretim kurumunun denklik belgesi, tanıtıcı katalog veya benzeri dökümanların eklenmesi

5 ) Disiplin cezası alıp almadığına dair belge,

6) İkinci öğretimden normal örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin ayrıca bulundukları sınıfın bütün derslerini vermek ve ilk %10’a girmek suretiyle bir üst sınıfa geçtiklerine ilişkin resmi belge.

BAŞVURU TARİHLERİ

Tüm birimlerde başvurular 1.yarıyıl veya 2.yarıyıl başlamasından 10 gün öncesine kadar yapılmalıdır.

Kontenjanlar için: http://www.kirklareli.edu.tr/images/stories/2008-2009yatay_gecis_kon.doc

0 yorum: